Ensimmäinen luento oli mielestä todella mielenkiintoinen. Lehtiartikkelit olivat valaisevia ja pienemmässä ryhmässä olisi varmasti herättänyt paljon keskustelua. Harmillisesti yli sadan hengen ryhmässä ihmiset, myös minä mukaan lukien, eivät uskalla niin helposti lausua mielipiteitään. Onneksi on nyt sitten tämä blogi mihin voi mielipiteitään laittaa, jos ei luennolla niitä sano. Seuraa muutama mieleeni jäänyt asia.

Aloin miettiä sitä, että miten koulun pitäisi tosiaan vastata tähän mediakulttuurin monipuolistumiseen. Itse olen jonkin verran ehtinyt opettaa, ja pakko se on nyt sanoa, että en niihin oppitunteihin paljon mitään tästä uudesta mediakulttuurista liittänyt, ehkä kerran osan elokuvasta. Opetettava aineeni on vielä kaiken lisäksi englanti. Tulihan puheeksi, että kun internetissä käytetään kerran valtaosin englantia, niin sen käytön opettaminen pitäisi sitten kai olla englannin tunneilla (viitaten HS:n artikkeliin 17.8.). Mielestäni asia ei kuitenkaan ole näin. Mediakasvatus pitäisi olla osa kaikkia aineita. Vaikka kieli olisikin englanti, niin internetistä voi oppia kaikkiin koulun aineisiin liittyviä asioita. Internetin lisäksi mediakasvatukseen voi kuulua monia muitakin asioita tietokonepeleistä televisioon ja kännyköihin. Eihän kaikki niissä ole englanniksi.

 

Nykyisin on ollut paljon puhetta siitä, että internet, tietokonepelit ja televisio lisäisivät ihmisten väkivaltaa (viitaten luennolla olleisiin lehtiartikkeleihin IL 18.8., HS 2.8., HS 6.8.). Niin kauan kuin ihmisiä on ollut on myös ollut väkivaltaa. Murhista ja kaikesta muusta väkivaltaisesta on jo monia satoja vuosia kirjoitettu ja ihmiset ovat niitä lukeneet. Nyt nämä kirjat ovat vain muuttuneet elokuviksi ja videopeleiksi. Mikään ei siis oikeastaan ole muuttunut. Nuoret saisivat väkivaltaisia ideoitaan oli näitä uusia medioita tai ei. Nykyään kaikki tapahtumat ilmoitetaan vaan paljon laajemmin kuin ennen, juuri näiden uusien medioiden avulla. Voisiko siis olla että uudet mediat eivät lisää väkivaltaa, ehkä ne vain tuovat väkivaltaiset asiat suurempaan tietoisuuteen. En nyt kuitenkaan sano että nämä uudet mediat olisivat aivan vaarattomia. Kaikella on riskinsä. Sen takia olisi siis hyvä että vanhemmat vahtisivat lapsiaan, keskustelisivat heidän kanssaan ja varmistaisivat että lapset osaavat olla kriittisiä siitä mitä näkevät. Niinkuin luennolla tuli esille, ”mediakasvatuksen tavoitteena on mediakriittisyyden luominen” (HS 27.7.).